Europese drone-regelgeving uitgesteld wegens corona

Als gevolg van de coronacrisis wordt de bekrachtiging van de Europese regelgeving voor drones met minstens zes maanden uitgesteld. Dat melden verschillende Duitse bronnen. Meerdere lidstaten verzochten de Europese Commissie afgelopen weken om uitstel, en daar is gehoor aan gegeven.


Achterstand


De aanleiding voor het uitstel is de situatie die ontstaan is door het coronavirus. Diverse lidstaten liepen al behoorlijk achter met de implementatie van de nieuwe EU verordening. Die achterstand is als gevolg van de uitbraak van het coronavirus alleen maar groter geworden.

Het Duitse transportministerie heeft vandaag een email met toelichting rondgestuurd naar diverse betrokkenen. Het uitstel betreft alle lidstaten, dus ook Nederland en België.Nieuwe streefdatum: 1 januari 2021


Uit de mail blijkt dat de bekrachtiging van de EU regelgeving met minstens zes maanden wordt uitgesteld. De Europese Commissie moet echter nog formeel bevestigen dat de nieuwe datum voor de overgang wordt vastgesteld op 1 januari 2021:Vanwege de huidige coronavirussituatie en de gevolgen voor de vervoerssector hebben tal van lidstaten met de Europese Commissie gesproken om de uitvoeringshandelingen die al in werking zijn getreden maar nog van kracht moeten worden uit te stellen.

De Europese Commissie heeft positief op deze kwestie gereageerd en heeft na evaluatie van haar juridische dienst aangekondigd dat zij een schriftelijke procedure zal inleiden om de desbetreffende rechtshandelingen te wijzigen. Dit omvat ook uitvoeringsverordening (EU) 2019/947 betreffende de regels en procedures voor het besturen van onbemande vliegtuigen. Deze uitvoeringsverordening is volgens voorlopige beoordeling pas vanaf 01/01/2021 van toepassing.”


Gevolgen


Het voorgenomen uitstel geeft de verschillende lidstaten wat meer ademruimte om de regelgeving te implementeren. Dat zou op zich goed nieuws zijn, want er is in veel landen – waaronder Nederland – nog altijd veel onduidelijk over de praktische implicaties van de nieuwe regelgeving.

Een uitstel van zes maanden betekent dat het verplichte theorie-examen en de registratie van dronevliegers dit jaar geen doorgang meer vindt.

NAVITRONICS0478 48 76 85

016 58 53 02

Ambachtstraat 7A 3110 Rotselaar

info@navitronics.be

navitronics@scarlet.be

PAYMENT METHODS

Navitronics.be © Copyright 2007-2020. All Rights Reserved. Website made by Devroey Ives

Btwnr   BE0892.443.055

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Accepteren