31/12/2020
De invoering van de EASA (European Aviation Safety Agency) regelgeving leidt tot verschillende categorieën voor het gebruik van drones. Deze drie categorieën (Open, Specific en Certified) hebben betrekking op toepassingen met respectievelijk een laag, gemiddeld en hoog risico (zie boven). Dronewijzer.nl richt zich op de Open categorie. Deze is onderverdeeld in drie subcategorieën:
A1: geschikt voor recreatief gebruik van drones tot 900 gram. U kunt over mensen vliegen, maar niet over grote groepen van mensen.
A2: geschikt voor bedrijfsmatig gebruik van middelgrote drones tot 4 kilo. U moet een afstand van minstens 5 meter aanhouden tot buitenstaanders.
A3: geschikt voor recreatief gebruik van grote drones en modelvliegtuigen tot 25 kilo. U moet een afstand van minstens 150 meter aanhouden tot woon-, bedrijfs-, industrie- en recreatiegebieden.
Open Category
De open categorie is de meest omvangrijke en ook voor de meesten onder ons van toepassing.
Een verder opdeling is hier nodig:
OPEN A1/C0
OPEN A1/C1
OPEN A2/C2
OPEN A3
Open A3 / C2 (prosumer)
Open A3 / C3 (professional)
Open A3 / C4 (Aero model)
Specific Category
Certified Category
Tijdslijn
Deze nieuwe wetgeving zal door alle Europese lidstaten in voege gaan vanaf 1 juli 2020.
Drones zonder CE markering kunnen nog gebruik maken van de A1 en A3 categoriën ook na 1 juli 2022, maar mogen na 1 julie 2022 niet meer verkocht worden.
Drones verkocht na 1 juli 2022 moeten een CE markering hebben.
Wat met je reeds behaalde licentie (Belgische piloten)?
Wanneer de nieuwe Europese wetgeving effectief actief wordt zal de huidige Belgische wetgeving komen te vervallen en daarmee ook de huidige brevetering Klasse 2 en Klassen 1 (a en b).
Voor België zal DGLV hier nog de transitie bepalen. Klasse 2 brevetering lijkt hier voldoende te zijn voor de competenties die nodig zijn voor de open categorie. Voor Klasse 1 piloten is het nog niet helemaal duidelijk maar zij zullen zeker hun voordeel halen uit de reeds behaalde certificatie en kennis.
In ieder geval zal dit duidelijk moeten zijn tegen juni 2020.
De eerste publicaties wijzen op een bijkomende kennis en examinatie van SORA.
Voor de laatste info hierover verwijzen we momenteel naar deze pagina’s op de DGLV site: https://mobilit.belgium.be/nl/luchtvaart/drones/europese_regelgeving_van_toepassing_vanaf_01072020/faq_eu_wetgeving_drones?fbclid=IwAR2zJ9wwwWn4wSdv6KLj6Nv7vRrN431vDiLq6fmp22onSa8Q3i1GIjvW8sU