ONLINE DRONEOPLEIDINGEN + ONLINE EXAMEN met 5 pogingen

EUROPESE DRONE WET- EN REGELGEVING

Sinds 1 januari 2021 gelden voor alle Europese landen dezelfde regels voor het vliegen met drones. Deze regels zijn bedacht en uitgewerkt door de European Union Aviation Safety Agency (EASA). Het handhaven van deze regels ligt bij de nationale burgerluchtvaartautoriteiten, In België is dat het Directoraat-generaal Luchtvaart (DGLV). Waar de vorige nationale wetgeving gebaseerd was op het onderscheid tussen particulieren en commerciële drone gebruikers kijkt EASA alleen naar het risico dat gekoppeld is aan een bepaald soort vlucht. Op basis van het risico zijn er drie categoriën:

 • Open-categorie

 • Specific-categorie

 • Certified-categorie


Belangrijk om te weten is dat iedereen die vliegt met een drone zwaarder dan 250 gram of met een drone met een camera zich moet registreren als operator.

In België doe je dit bij de DGLV, in Nederland doe je dit bij het RDW en in Duitsland bij het LBA.

OVERZICHT ONLINE DRONE OPLEIDINGEN


OVER ONZE OPLEIDINGEN

Als grootste droneopleider van België met vestigingen op Campus DronePort Sint-Truiden en Nederland op het voormalig Marinevliegkamp Valkenburg is onze missie om alle toekomstige en huidige dronepiloten te ondersteunen in het bereiken van hun persoonlijke ambities. Omdat deze ambities voor elke piloot anders zijn, bieden wij verschillende opleidingen aan. Centraal binnen elke opleiding staat hoe je de drone optimaal en binnen de regels kunt gebruiken. Afhankelijk van jouw wensen en ambities kun je een online opleiding volgen voor het EU Dronebewijs, een klassikale opleiding om te mogen vliegen in de Specific-categorie of jezelf verder ontwikkelen als specialist op het gebied van fotografie, mapping of inspectie.


Op deze pagina vind je een overzicht van al onze online opleidingen die je thuis op eigen tempo kan volgen. Ben je klaar met studeren dan kan je eveneens via hetzelfde E-platform onmiddellijk online je examen afleggen!

Ben je geslaagd dan krijg je enkele dagen later van RDW het origineel EU Dronebewijs (PDF) via email toegestuurd.Sinds oktober 2021 mogen door EASA erkende opleiders online cursussen geven alsook het examen online afnemen via een beveiligd Elearning platform. U mag dit in eerder welk Europees land volgen en het examen afleggen...

EU DRONEBEWIJS


DRONEPILOT BASIC A1/A3


ONLINE cursus + examen


9.99€

EU DRONEBEWIJS


DRONEPILOT BASIC A2


ONLINE cursus + examen


100€

Dit document afdrukken en invullen

Dit moet je steeds bij hebben als je 

vliegt in Open Category A2

OVER DE OPLEIDING

De DronePilot Basic is een online opleiding uitsluitend voor Belgische inwoners. Aan de hand van teksten, filmpjes en illustraties leer je alle theorie benodigd voor het Europees Dronebewijs A1/A3. Je kunt zo lang als je wilt doen over de opleiding. Zodra je er klaar voor bent kun je ook in eigen tempo het examen doen.


VOOR WIE?

De opleiding is bedoeld voor particulieren en beginnend professionelen welke vliegen met onder meer de DJI MINI 4 PRO , DJI Mavic Air 3, DJI MAVIC 3 , DJI Avata 2 of andere drones lichter dan 500 gram.


INHOUD TRAINING

Gedurende de online opleiding wordt de basis van de volgende onderwerpen besproken:

 • Luchtveiligheid en regelgeving
 • Luchtruimrestricties
 • Menselijke prestaties
 • Operationele procedures
 • Algemene kennis van een onbemand luchtvaartuig
 • Privacy en gegevensbescherming
 • Verzekeringen


EXAMEN

De online module wordt afgesloten met een online examen:

 • Examen voor het EU Dronebewijs A1/A3, dit examen bestaat uit 40 vragen

Voor dit examen geldt dat minimaal 75% van de vragen goed beantwoord dient te worden om te slagen. Je kunt het examen op elk gewenst moment maken.


BASISCERTIFICAAT

Na afloop van de online opleiding behaal je onderstaand certificaat via DGLV Belgie:

 • EU Dronebewijs A1/A3

Met dit certificaat mag je vliegen door heel Europa! 


WAT KRIJG JE?

Handleiding met toegang tot de officiele Belgische website FOD Mobiliteit voor het behalen van je Dronebewijs Open Category A1/A3.


STUDIEDUUR

De gemiddelde cursist is ongeveer 8 uur bezig met de online opleiding voordat er met het online examen gestart wordt.

OVER DE OPLEIDING

De DronePilot Basic (A2) is een online opleiding. Aan de hand van teksten, filmpjes en illustraties leer je alle theorie benodigd voor het EU Dronebewijs A2. Je kunt zo lang als je wilt doen over de opleiding. Zodra je er klaar voor bent kun je ook in eigen tempo het online examen doen. 


VOOR WIE?

De opleiding is bedoeld voor particulieren en beginnend professionelen welke vliegen met onder meer de DJI Mavic Air 2(S), DJI Mavic 2 & 3, DJI Phantom of andere drones zwaarder dan 500 gram. Om deze opleiding te volgen dien je al in het bezit te zijn van het EU-Dronebewijs A1/A3.


INHOUD TRAINING

Gedurende de online opleiding wordt de basis van de volgende onderwerpen besproken:

 • Meteorologie
 • Vliegprestaties
 • Vluchtvoorbereiding


EXAMEN

De online module wordt afgesloten met een online examen:

 • Examen voor het EU Dronebewijs A2, dit examen bestaat uit 30 vragen 

Voor dit examen geldt dat minimaal 75% van de vragen goed beantwoord dient te worden om te slagen. Je kunt het op elk gewenst moment maken. Niet geslaagd? Geen probleem, onze herexamens zitten inbegrepen in de prijs. 


BASISCERTIFICAAT

Na afloop van de online opleiding behaal je onderstaand certificaat:

 • EU Dronebewijs A2

Met dit certificaat mag je vliegen door heel Europa!


WAT KRIJG JE?

Na aanschaf van de opleiding ontvang je een unieke vouchercode. Met deze code krijg je onder meer:

 • Onbeperkt toegang tot het online lesmateriaal
 • Gratis downloads zoals logboeken en checklists
 • Onze studieadviseurs staan op werkdagen tussen 09:00 en 17:00 voor je klaar
 • 5 examenpogingen


STUDIEDUUR

De gemiddelde cursist is ongeveer 4 uur bezig met de online opleiding voordat er met het online examen gestart wordt.